Yeni Sayı Çıktı!

En son hikaye, röportaj ve yazıları şimdi tıklayıp ücretsiz okuyabilirsiniz!

Yeni Sayı Çıktı!

En son hikaye, röportaj ve yazıları şimdi tıklayıp ücretsiz okuyabilirsiniz!

221c Sherlock’un Komşusuyum / Yolculuk Aşıkların Buluşmasında Biter

Diğer Yazılar

Şebnem Şenyener
Şebnem Şenyenerhttp://sebnemsenyener.com/
Şebnem Şenyener, 1979'yılında, Boğaziçi Üniversitesi'nde okurken, Demokrat gazetesinde çalışmaya başladı. Ancak 1980 darbesi sonrasında, Amerika'ya, New York'a yerleşti. Columbia Üniversitesi'nde yüksek lisans yapan yazar, önce Cumhuriyet’te, daha sonra Aktüel, Sabah, Milliyet Sanat, Varlık gibi gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Başta Cumhuriyet gazetesi olmak üzere çeşitli yayın organları için on sekiz yıl New York muhabirliği yapan yazar 1998’de gazeteciliği tümüyle bıraktı. Şebnem Şenyener'in Bir Türk Casusunun Mektupları, İletişim Yayınları 2001 (ilk baskı 2001, ikinci baskı 2005, üçüncü baskı 2008 ), 30 Şubat, Can Yayınları 2004 (ilk baskı 2004, ikinci baskı 2008), Dansözün Ölümü, (Can Yayınları 2006), Karakter Taciri, (Can Yayınları 2008), Ölümün Şarkısı Özgürdür; Everest Yayınları 2014, İkinci Baskı 2015, Bin Gözle Sevdik Birbirimizi (Labirent Yayınları 2014) adlı kitapları bulunmaktadır. Şebnem Şenyener'in polisiye dergimizde yayınlanan eserlerini bu sayfada bulabilirsiniz.

Bunca yıldır aynı mahallede oturmamıza rağmen komşumla bir kere yüzyüze gelip konuşmak fırsatını yakalayamadım. Mahallenin bütün sakinleri gibi ben de, bu kadar ünlü bir komşu sahibi olmanın verdiği gururla, her fırsatta, sokağı bir baştan ötekine arşınlayıp durduğumuz halde, o, bütün marifetini kanıtlarcasına bir kere olsun hiç birimizle yüzyüze gelip selam sabah etmiş değildir. Bunu nasıl becerdiğini ise eminim hepiniz kolaylıkla tahmin edersiniz. Cevap onun ünlü sözüyle: “çok basittir!”

221c Sherlock’un Komşusuyum / Yolculuk Aşıkların Buluşmasında Biter 1

İşte bu yüzden mahalleli biraraya geldik ve bu sene doğum gününde komşuma güzel bir süpriz hazırlamaya karar verdik.

Şimdi diyeceksiniz ki, onunla karşılaşmayı bırakın, komşumun kendisiyle ilgili asla ortaya dökmediği sırların başında ne zaman, nerede doğduğu meselesi var. Ve aranızda şu an bunu düşünenler var ise, yerden göge haklı.

Fakat dünyanın dört bir yanındaki hayranları, New York’lu Baker Sokağı Düzensizleri’nin dedektiflik oyununa  dayanarak ortaya attığı üzre, onun doğum gününü 6 Ocak’ta kutlarlar.

Şebnem-Şenyener

Dedektif komşumun din ile uzaktan yakından alakası olmamasına rağmen, New York’lu “düzensizlerin” ısrarla dünyaya kabul ettirdiği bu 6 Ocak tuhaf bir tarih.

6 Ocak tarihi’nin Onikinci Gün olarak bilinmesinin sebebi ise İngiliz oyun yazarı, şair  Shakespeare’in marifeti.  O vakitlerde, bir geceliğine ustanın çırak, çırağın usta, patronun işçi, isçinin patron kılığına girip, kiminin maske takıp takınarak yirmi dört saat biri birinin rolünü oynadığı, bu şekilde karşılıklı kimlik değiştirelerek kutlanan bir “anlama, anlaşma” günü.

Noel kutlamalarının  son günü kabul edilen “aydınlanma” ya da “tezahür” yortusu, ki kimine göre 5 Ocak, kimine göre 7 Ocak hesaplanageldiği halde, Kraliçe’nin özel isteği üzerine,  Shakespeare’in yazdığı olgunluk döneminin en neşeli oyunlardan biri olan “Onikinci Gün”ün Saray’da ilk kez sahnelendiği tarih 6 Ocak olunca, o günden itibaren 6 Ocak, Onikinci Gün olarak biline gelmiş.

Shakespeare’in eserleri komşumun en büyük tutkularından, malum. Her oyununu ezbere bildiği için şairden edindiği ipuçlarıyla pek çok suçu aydınlattığı da malum.  Yine de dört roman, elli iki hikayeye yayılan maceralarında, şairden topu topu iki hikayede, ve de sadece “Onikinci Gün”den öğrendiği aynı alıntıyı yapması hayranları için çok şaşırtıcı bir durumdur. Söz konusu maceraları, “Kırmızı Daire Macerası” ve  “Boş Ev”dir.

Scotland Yard dedektifini karşısında gören Holmes dayanamaz: “Ooo dedektif sizi buraya hangi rüzgar attı böyle? Yol aşıkların buluştuğu yerde biter” der. Shakespeare’in Onikinci Gün oyununda bu ifadenin aslı ise: “Yolculuklar aşıkların buluşmasında biter”dir.

Komşumun “Korku Vadisi” adlı macerasının  7 Ocak’ta başlaması, ve o sabah akşamdan kalma vaziyette uyanması nedeniyle Doktor Watson’a ettiği aksiliklerin sebebi de bir gün önce doğum gününü kutlamasındandır şüphesiz diye düşünür onu izleyenler.

İşte bu iki önemli kanıt sayesinde bizim New York’lu Düzensizler de, haklı olarak, yağmur çamur demez,  komşumun doğum gününü New York’un en soğuk günlerinden 6 Ocak’ta, karda kıyamette kutlar dururlar.

Fakat Holmes’ün esas doğum gününün 2 Aralık olduğunu düşünenler de oldukça ciddi kanıtların sahibi. Çünkü ona en büyük ilhamı veren Doktor Joseph Bell’in doğum günü 2 Aralık. Bu fikir de, Shakespeare’den iki kez tekrarladığı Onikinci Gün oyununun kimlik sorgulaması ile uyum içinde. Holmes’ün okurlarını durmadan şaşırtan kimlik değiştirme oyununun ilham kaynağına işaret ediyor.

Bu arada ilk macerasının yayınlandığı “Bayan Beeton’ın Noel Yıllığı” tarihi 1 Aralık’da komşuma yakıştırılan ihtimal doğum günlerinden biri.

Doğum yılının tahmini ise biraz daha karışık bir araştırma konusu. “Son Görev” adlı macerasında  Holmes’un 1914 yılında 60 yaşında olduğu kayıtlı. Bu hesaba göre doğum yılı 1854’e tekabül eder.

Böylece mahalle olarak ona hazırlayacağımız süprizi şimdiden sizlerle paylaşmakta bir sakınca görmedik. Ona bir nüfus kağıdı hazırladık: 6 Ocak 1854 yılında doğan William Sherlock Scott Holmes, Siger ve Violet Holmes’ün oğlu, Mycroft ve Sherrinford Holmes’ün küçük kardeşidir ifadesiyle nüfus kağıdı Wesminster belediyesinden de  tastik olundu.

Bu küçük hediyeyi ona bizzat yüz yüze gelerek verme işine gelince sevgili okurlar, o süprizi şimdiden yazarsam komşum derhal bozacaktır. O yüzden o karşılaşmayı anlatmak bir dahaki maceraya…

www.sebnemsenyener.com

Önceki İçerik
Sonraki İçerik

En Son Yazılar

EDİTÖRDEN

SUÇÜSTÜ

GECE YOLCUSU