• Blog
  • Reklam
  • Casusiye
Dedektif | Polisiye Dergi

ipuçlarını takip edin!

Dedektif
  • Blog
  • Reklam
  • Casusiye
hikaye yeşim yörük ilahi adalet bolum 2 dedektif dergi
  • Dedektif Dergi 13. Sayı
  • Hikaye

Hikaye: İlahi Adalet | 2

  • Yeşim Yörük
  • 4 Nisan 2019
  • 22 dakika okuma
Beğeni
Tweet
Paylaş
Beğeni

Başkomiser Ahmet’in odasında Selim ve Feride karşılıklı tekli koltuklarda, Başkomiser de masasının başında oturuyorlardı. Şimdi artık ellerinde, belki de kumarbaz olduğu için öldürülmüş bir profesör ve bu kumarbazın gittiği evin adresi vardı.

Sessizlik uzun sürmedi. Selim, “Tamam o zaman Amirim, hemen gidelim şu adrese. Bence vakit kaybetmeyelim. Daha her şey tazeyken, deliller yok edilmeden, katiller kaçırılmadan enseleyelim şunları,” dedi.

“Öyle yapacağız Selim ama acele yok,” dedi Başkomiser. Sonra Feride’ye dönüp kapıcının karısıyla neler konuştuklarını sordu.

“Başkomiserim, kadın ağlamaktan hiçbir şey söyleyemedi ki. Lafa başlarken ‘Ah Sadık Bey, vah Sadık Bey,’ lafı bitirirken yine aynı. Yok, ne iyi adammış. Yok, eli bol adammış. Şöyle iyiliğini görmüşler, böyle iyiliğini görmüşler. Peygamber yapacaktı adamı kolayını bulsa. Benim fikrim değişmedi Başkomiserim. Bunlardan katil olmaz,” diye cevap verdi Feride.

“Komiserim haklı Amirim. Ben de pek ihtimal vermiyorum, kapıcının katil olacağına. Şu kumarhaneye…..,” diyen Selim’in sözünü eliyle ‘Yeter’ işareti yaparak kesti Başkomiser.

“Tamam çocuklar! Şimdi, Selim ve ben bu gece şu kumarhaneye bir uğrayacağız. Feride, sen de Adli Tabip ile bir görüş. Sonuçlar çıkmış mı, bir gelişme var mı, öğren. Zaten akşam olmak üzere oradan da evine gidersin.”

Başkomiser Ahmet arabasının önünde durdu ve Feride’den aldığı, evin adresinin yazılı olduğu kâğıda bir kez daha baktı. Bu semti biliyordu. Daha çok zenginlerin yaşadığı bir semtti. İyi yere ev açmışlar, diye geçirdi aklından. Sonra Selim’in sabırsızca yerinde tepindiğini fark edince, arabanın kapılarını açtı ve yola çıktılar.

Akşamın bu saatinde oraya varmaları sandığından daha uzun sürmüştü. Ne çok araba vardı bu şehirde. Ya da ne çok insan vardı. Adım adım yardıkları trafiğin ardından, sonunda gidecekleri eve vardılar.

Beş katlı bir apartmandı burası. Dışarıdan bakıldığında normal bir apartman gibi gözüken bu evin, her katında kumar oynatılıyordu.

Başkomiser zili çaldı. Kapının otomatik açılmasını beklerken, kendilerine doğru iri yarı bir adamın geldiğini gördü.

Adam gelenlerin polis olduğunu öğrendiğinde, bir ara kapıyı kapatmakla kapatmamak arasında kaldı. Ne düşündüyse kapatmamaya karar verip, Başkomiseri ve Polis Memuru Selim’i giriş katındaki daireye buyur edip patronunu çağırmaya gitti.

Aradan beş dakika bile geçmeden dış kapı tekrar açıldı ve içeri saçı başı, yüzü gözü kabadayı kılıklı ama kıyafetleri son moda bir adam girdi.

Başkomiser Ahnet’i görür görmez, “Ooo Ahmet Amirim, seni burada görmek ne şeref. Buyur, hoş geldin. Sen de hoş geldin delikanlı. Hangi rüzgâr attı seni buraya Amirim? Yıllar oldu seni görmeyeli. Ben eski mahalledeyken az kahrımı çekmedin,” dedi.

Başkomiser işte bunu hiç beklemiyordu. Karşısına, yıllar öncesinden, mahallenin kabadayısı, kumarbaz Bilal çıkmıştı. O zamanlar bir kahvehanesi vardı. Gizliden kumar oynattığını bilmeyen yoktu ama mahalleli bundan korktukları için ses etmiyorlardı. Başkomiser bir kaç kez Bilal’in kulağını bükmüş, onu uyarmıştı, bu işe bir son versin diye. Her seferinde yeminler ediyor, inkâr ediyordu. Sonunda bir gün adı bir cinayete karışan Bilal’i, gerçek katili bulup çıkaran Başkomiser Ahmet kurtarmıştı. O gün bu gündür görmemişti Bilal’i. Şimdi gördüğüne göre de kumar işini bayağı ilerletmişti.

“Merhaba Bilal. Seni göreceğimi sanmıyordum. Ama madem karşıma çıktın, bana yardımcı olacağından eminim,” dedi.

“Buyur,” dedi Bilal. “Yalnız, sana nasıl yardım edeceğimi anlayamadım. Sen cinayet bürodan değil misin ağabey? Benim mekânımda ne işin olur?”

“Mekânına gelen biri evinde öldürüldü Bilal. Profesör Sadık Efeli, tanırsın sanırım. “

“Ben profesörlüğünü bilmem ama Sadık Efeli’yi tanırım. Her hafta sonu gelir, temiz temiz kumarını oynar gider,” dedi Bilal.

“Borcu, harcı yok mu sana?”

“Yok Ahmet Amirim, hiç borcu yok bize Sadık Efeli’nin. Bir keresinde, yıllar evvel daha yeni tanıştığımızda, ufak bir borç almıştı bizden. Sonra ödedi hemen. Bir daha da kuruş borçlanmadı kumarhaneme,” diyen Bilal’e sırıtarak baktı Başkomiser. “Duydum, evine adam yollayıp ikaz etmişsin,” dedi sonra.

Bilal, “Pes valla Amirim. Korkulur senden. Kimden öğrendin hemencecik de? Dur ya! Sen şimdi bizden mi şüpheleniyorsun? Yok Amirim, yok öyle birşey. Dedim sana, kuruş borcu yok. Bütün kayıtlar bilgisayarlarda var. Kim ne oynamış, ne kaldırmış, ne bırakmış. İncele istersen. Hem gözdağı vermek, arada bir marizlemek dışında, olmaz bizde öyle cinayet falan. Buradaki adamların çoğu kodamanlar zaten. Kim borçlanacak? Arada çıkıyor işte öyle, methimizi duyan züğürtler. Birkaç ay idare ediyoruz onları. Bu birkaç ayda borçları kabarırsa, gereğini de yapıyoruz elbette. Bu dümen de böyle dönüyor be Amirim,” dedi.

“Onu da duydum,” dedi Başkomiser Ahmet. Feride’nin eski kocasına da bir iyilik yapmaya karar verdi son anda.

“Bana bak Bilal, buraya Celal Gezgin diye bir adam geliyor. Yüklüce borçlandırmışsın adamı. Hiç kaşlarını kaldırma öyle. Kumardan kim zengin olmuş? Dümenini çevirirken, kaz gibi yolduğunu da bilmiyor muyum sanki? Şimdi, o adamı rahat bırakacaksın. Borcu borç, tamam,ona lafım yok. Eşek sudan gelene kadar dövdürtmüşsün adamı. Dayak mayak yok bundan sonra. Senet mi yaparsın? Taksite mi bağlarsın? Ne yaparsın, bilmem. Ama sıkıştırma adamı artık. Anlaştık mı? Bak gözüm üstünde. Evinin kumarhane olduğunu sen söyledin az önce. Bir gece basıverir Kumar Masası mekanını,” diye devam etti.

Oradan çıktıklarında yine en başa dönmenin siniri bütün vücudunu kaplamıştı Başkomiserin.

***

Ertesi sabah Başkomiser, tam merkeze gitmek üzere evden çıkacakken, Selim aramış ve önemli bir işi olduğu için Amirinden bir saat izin istemişti

Zorlu şehir trafiğini aşıp, odasına geldiğinde ilk iş kendisine bir sabah kahvesi söyledi.Daha kahvesi yeni gelmiş ve o daha ilk yudumu yeni almıştı ki, içeri Selim girdi. Kapıyı bile çalma gereği duymadığına göre acelesi olduğunu düşündü Başkomiser.

“Günaydın Başkomiserim. Çok önemli bir şey oldu. “

“Ne oldu oğlum? Dur! Otur şöyle. Nefes nefese kalmışsın. Arkandan atlı mı kovalıyor? Hem neredeydin sen sabah sabah?”

“Hiç ummadığım bir yerden, hiç beklemediğim haberler öğrendim Başkomiserim. Ben bu sabah şu intihar eden Gülcan’ın evine gittim. Tamamen meraktan. Hikâyemi size anlatmıştım. Halamın intiharını. Bu durumda bir genç kızın intiharının sebepleri çok ilgimi çekmişti. Sebebini bilmiyorum işte ama oraya gittim,” diyen Selim’i sessizce dinliyordu Başkomiser. Eğer bu çocuk işten kaytarıp, kendi özel merakları için oraya gidişine bir bahane uydurmayacaksa, söyleyecekleri önemli olabilir diye düşündü.

Selim nefes bile almadan anlatmaya devam etti.

“Gülcan’ın evine gittiğimde kapıyı annesi açtı. Polis olduğumu söyleyince, daha önce polislerin geldiğini ama kızının bıraktığı veda mektubunda yazdıklarını görünce, olayın intihar olduğunu kayıt tutup, dosyayı kapattıklarını söyledi. Yine de beni içeri buyur etti. Kadın evlere temizliğe gidiyormuş. Babası da hamallık yapıyormuş. Zar zor okutmuşlar, üniversiteye kadar yollamışlar kızlarını. ‘Tek isteğimiz kızımızın okuyup, bizim çektiğimiz zorlukları çekmemesiydi’ diye anlatırken ağlamaktan bitap düştü kadın.”

“Sonra ben Gülcan’ın odasını görmek istedim. O gecekondunun içinde minik bir kütüphaneyi andırıyordu bu derli toplu oda. Annesi onun ölümünden sonra hiç bir şeyin yerini değiştirmemiş.”

Başkomiser artık sinirlenmeye başlamıştı.

“Oğlum sadede gelsene! Ne oldu? Ne gördün? Ne duydun? Ne?” diye tersledi Selim’i. “Umarım bu hikâyenin sonunda benim de duymaktan hoşlanacağım bir şey söylersin,” diye geçirdi aklından.

“Tam da oraya geliyorum Başkomiserim. Gülcan’ın kitaplığında, önce bir kitap olduğunu sandığım ama sonra Gülcan’ın hatıra defteri olduğunu gördüğüm, bir defter buldum. Sayfalarını karıştırdım biraz. Okuduklarıma inanamayacaksınız Başkomiserim. Gülcan hatıra defterindeki satırlarda, Sadık Efeli’nin kendisine defalarca tecavüz ettiğini yazmış.” Selim bunları anlatırken elinde kalın, ciltli, dıştan kitap gibi duran bir defter sallıyordu.

Defteri Başkomisere uzatıp, “Bu defterde yazanları kendinizin okumak isteyeceğinizi düşündüm,” dedi.

Başkomiser defterin ilk sayfasını açtığında Selim odadan çıkmıştı bile. Kaç saat ya da belki de sadece kaç dakikada okudu yazılanları bilmiyordu. Defteri kapattığında ise, Sadık Efeli’nin şu anda ölü olduğuna sevinecekti neredeyse. Bu sırada kapısı tıkladı. İçeri Feride girdi.

“Sizinle konuşmam gereken çok önemli bir konu var Başkomiserim,” diyen Feride’ye cevap vermek yerine, oturmasını işaret etti ve elindeki defteri ona uzattı.

Feride defteri incelerken olan biteni anlattı Başkomiser. Ortada Sadık Efeli yüzünden canına kıymış biri vardı. Pekâlâ bu durumdan haberi olan biri, Gülcan’ın intikamını almış olabilirdi. Bu düşüncesini de söyledi Feride’ye.

Feride, Gülcan’ın tüylerini diken diken eden satırlarını okuduktan sonra bir süre konuşamadı. Kızın yaşadığı cehennem hayatı onu da çok etkilemişti. Sonra birden aklına Adli Tabip ile yaptığı görüşme geldi. Az önce içeri girerken, asıl bu haberi vermeye gelmişti.

“Bir haber de bende var Başkomiserim,” dedi. “Dün Adli Tabip Kemal ile yaptığım görüşmenin sonucu çok enteresan şeyler öğrendim.”

Başkomiser sabahın bu saatinde üst üste gelen bu ‘Enteresan’ haberlere tepki vermekte zorlanıyordu artık. İşler daha ne kadar karışık bir hal alabilirdi ki?

“Adli Tabip Kemal’in söylediklerine bakılırsa, Sadık Efeli’nin ölüm sebebi yediği kurşun değilmiş. Adamın karnından giren kurşun organlarına çok az zarar vererek, yan karın boşluğundan dışarı çıkmış. Kemal Bey’e göre, bu kurşun yarası bir adamı ancak, çok uzun saatler kan kaybederse öldürürmüş. Hatırlarsanız, Kemal Bey’in bize verdiği ölüm saatine göre kapıcı, Sadık’ı bulduğunda daha iki saat bile geçmemişti ölümünün üzerinden.

“Çok ilginç,” dedi Başkomiser.

“Asıl ilginç olan kısmı şimdi geliyor Başkomiserim. Adli Tabip’in ilk izlenimlerine göre Sadık Efeli’nin ölüm sebebi kalp kriziymiş. Sadık’ın banyo lavabosunda ve klozetinde, gözle bile görülebilen safra kalıntılarına rastlanmış. Tüm tahlillerin sonucunda daha detaylı bilgi verebilirmiş Kemal Bey,” diye devam etti Feride.

Başkomiserin şaşkınlığına bir tanesi daha eklenmişti. Ne yani? Eceliyle mi ölmüştü şimdi bu adam. Ama eceliyle de ölse, ortada onu öldürmeye teşebbüs etmiş biri vardı. Bu kişiyi bulmak zorundaydılar.

O sırada kapı tıkladı ve Selim içeri girdi. Sadık Efeli’nin oğlu Tarık Efeli’nin, Başkomiserle görüşmek istediğini söyledi. İşte, tam da beklediği kişi kendi ayaklarıyla çıkıp gelmişti.

Birazdan Tarık Efeli tekli koltukta, Başkomiser makamında oturuyorlardı. Tanışma faslının bitmesiyle ilk  soru geliverdi Başkomiserden.

“Tarık Bey, babanızla aranızın iyi olmadığını duydum. En son ne zaman görüştünüz babanızla?”

Tarık kalın kahverengi kaşlarını yukarı kaldırırken, yanaklarına doldurduğu havayı seslice dışarıya doğru üfledi.

“Yedi yıl oldu en son onu göreli. Tam yedi yıldır ne yüzünü gördüm ne de sesini duydum.”

“Peki, sebep neydi sizi babanızla böyle düşman eden?” diye sordu Başkomiser.

“Sebep,” dedi Tarık. Sebep aramıyordu kafasında. Aslında sebebin ne olduğunu çok iyi bildiği belli oluyordu.

“Sebep babamın adi bir kumarbaz, şerefsiz bir tecavüzcü olmasıydı,” dedi Tarık hiç sıkılmadan.

Bir saat önce olsaydı, bu cümleye ağzı bir karış açık kalabilecek Başkomiser, kendinden emin devam etti.

“Siz nereden biliyorsunuz babanızın bir tecavüzcü olduğunu?” dedi.

“Biliyorum çünkü o zamanlar eline düşürdüğü kızcağızı onun elinden ben kurtarmıştım. Eve sık sık bir kız öğrencisi geliyordu. İlk zamanlar böyle bir şey aklıma bile gelmemişti. Sonuçta babam bir kumarbazdı ama bir şerefsiz olabileceğini hiç düşünmemiştim. Sonra, babamın kıza çeşitli hediyeler aldığını fark ettim. Kızcağız o kadar genç ve toydu ki, gözleri boyanmıştı adeta.”

“ Bir gün, benim evde olacağımdan haberi olmayan babam, bu kızla beraber çıkageldi. Ben üst katta odamdaydım. Bir gürültü koptu. Hemen merdivenin başına fırladım. Babamın sesini duyabiliyordum. Kızın da yalvarışlarını. Sesimi çıkarmadan dinledim önce. Babam, ‘Seni süründürürüm küçük Fahişe. Bu okulu rüyanda bitirirsin ancak. Ben olmasaydım o üniversitede kalabilir miydin sanıyorsun. Sayemde derslerin iyi. Üniversiteyi bitirince, bunu bana borçlu olacaksın. Şimdi, ne istersem yapacaksın ve bundan kimseye bahsetmeyeceksin.,’ derken kız, babamın elinden kurtulmak için çırpınıyordu. Şanslıydı ki, o gün ben evdeydim. Bu olayın ardından o evde daha fazla duramadım.”

Bütün bunlar bir profesörün yaptıkları mıydı? Aklı almıyordu. Kumar hastalığı sadece kendisine ve kesesine zarar verirdi ama tecavüzcü oluşunun en büyük zararı bu kızlara olmuştu. Bunlar gibi kimbilir daha kaç kız ya da erkek öğrenci Sadık’ın iğrenç isteklerine boyun eğmek zorunda kalmışlardı. Bu düşünceleri bir türlü atamıyordu kafasından Başkomiser.

***

Gülcan’ın defterinde Haluk Ercüment diye bir gençten bahsediliyordu. Bu genç, Gülcan’ın sevgilisi olmalıydı. Üniversitedeki arkadaşları da mahallesinde oturan bir sevgilisi olduğundan bahsetmişlerdi. Haluk’u bulmaları ve onunla konuşmaları gerekiyordu. Ve onu nasıl bulacaklarını da biliyorlardı.

Gülcan’ın evine giderken, Feride yol boyunca kadına ve çocuğa yapılan taciz ve tecavüzlerden, ülkede bu adamların yeterince cezalandırılmadığından söz etti. Selim de, Sadık’a ve onun gibi insanların aciziyetinden bu şekilde yararlanan sapıklara, içinden lanetler okuyordu.

Başkomiser yılların ona verdiği tecrübeyle, insanoğlunun şeytanı bile solda sıfır bırakabilecek kötülükler yapabileceğine, birçok sefer şahit olmuştu. Yeryüzünde kendisinden güçsüz olanı ezmek, insanoğlunun en önde gelen özelliği olmuştu artık. Buna  bir son verebilmeyi diledi. Kötülüğün bu dünyadan kıyamete kadar silinmeyeceğini adı gibi biliyordu üstelik.

Sonra aklına yine şu Haluk denen genç takıldı. Zavallı delikanlı, Sadık’ın eceliyle öleceğini bilseydi, elini kana bular mıydı? Düşüncelerini kovalamak ister gibi başını sağa sola salladı. Sadık’ı vuranın Haluk olup olmadığı henüz kesinleşmiş değildi. Bunu Haluk’u bulduklarında daha iyi anlayacaklardı.

Gülcan’ın evine geldiklerinde kapıyı yine annesi açmıştı. Bir gün içinde ikinci sefer polisin kapısına gelmesine anlam verememişti. Yine de içeri buyur etti devletinin polisini.

İçeri girip oturduklarında üçü de birbirlerine bakıp duruyorlar, ilk sözü söylemeyi bir diğerine atmaya çalışıyorlardı adeta. Nasıl denirdi ki bir anneye, hem de biricik kızını daha yeni toprağa vermiş bir anneye, kızını yaşarken öldürdüler diye. Onun tazecik omuzlarına dünyanın yükünü yüklediler diye. Yaşarken bin kere ölmektense, bir kere ölmeyi kızına zorla seçtirdiler diye. Yüreğine su serper miydi ki bu annenin, kızına bunları yaşatanın öldürüldüğünü duymak.

Şimdi konuşma vaktiydi. Her şeyi bu acılı anneye anlatıp, onu acısıyla başbaşa bırakıp, Haluk’u bulma vaktiydi.

Söze Feride başladı. Feride’nin anlattıklarını hareketsizce dinlemekle yetinen kadın, hiç bir şey söylemiyor, sadece yanaklarından aşağıya gözyaşları süzülüyordu. Feride’nin konuşması bittikten sonra bir süre daha sessizce oturdu. Artık ağlamıyordu. Konuşma sırası şimdi ondaydı.

“Siz şimdi o vicdansızın katilini arıyorsunuz öyle mi? Peki o soysuz yaşasaydı, kızıma yaptıkları ortaya çıksaydı, onu da böyle yana yakıla arayacak mıydınız? Ondan da yaptıklarının hesabını soracak, onun da cezasını kesecek miydiniz?” dedi

Gülcan’ın evinde geçen bu zorlu bir saatten sonra Gülcan’la aynı mahallede oturan Haluk’un evini öğrenmişler, zavallı kadını boynu bükük bırakıp, çıkıp gitmişlerdi oradan. “Yolun başındaki açık mavi badanalı ev,” demişti kadın, Haluk’un adresini söylerken. Bulmak hiç de zor olmamıştı.

Kapıyı küçük bir çocuk açtı. Başkomiser, Haluk’u aradıklarını söylediğinde, başını içeri çevirip annesine seslendi çocuk. Kapıya gelen kadının ağlamaktan şişmiş gözleri sorar gibi bakıyordu.

“Haluk Ercüment’i arıyoruz hanımefendi. Burada oturduğunu söylediler. Ben cinayet bürodan Başkomiser Ahmet,” diye kendini tanıttı Başkomiser.

Kadının sorar gözleri bu sefer şaşkınlıkla bakar oldu.

“Ne işi olur benim oğlumun cinayet büroyla Başkomiser? Neden arıyorsunuz oğlumu?” dedi.

Bu sefer Feride konuştu; “Meraklanmayın! İfadesine başvuracağız sadece. Nerede kendisi şimdi?”

“Hastanede,” dedi kadın. “Üç gün önce bir kaza geçirmiş. Hastaneye zor yetiştirmişler evladımı,” diye devam etti.

Kadını daha fazla hırpalamanın bir yararı olmayacağı için, Haluk’un yattığı hastanenin adını öğrenip yola koyuldular.

Arabadaki sessizliğin sebebi belliydi aslında. Gülcan’ın annesinin haklı sözleri dönüp duruyordu üçününde kafasında. Bir katile verilen ceza neden bir tecavüzcüye, hatta bir tacizciye verilmiyordu? Sonuçta katiller canını alıyor, tecavüzcüler de hayatını çalıyorlardı bir insanın. İkisi de aynı şey değil miydi?

Sessizliği bölen Feride’nin cep telefonunun sesi oldu. Ekranda Adli Tabip Kemal’in numarası görünüyordu. Telaşla açtı telefonu Feride. Kısa bir görüşmeden sonra telefonu kapattı ve Kemal Bey’in otopsi sonuçlarıyla ilgili acilen görüşme talep ettiğini söyledi. Ama önce hastaneye gidecekler ve Sadık’ı vuranın Haluk olup olmadığını öğreneceklerdi.

Hastaneye geldiklerinde, görevli Doktor onlara Haluk’un geçirdiği kazada, şiddetli çarpışma sonucu, başını ön cama vurmasından kaynaklı bir kafa travması geçirdiğini, bu sebepten beyninde oluşan ödem yüzünden acil ameliyata alındığını ve üç gündür de yoğun bakımda tedavisinin sürdüğünü söyledi. Her ne kadar bilinci açık olsa da, uzun süre ifade verebilecek güçte olmadığını açıkladı. Başkomiser, doktorun tüm söylediklerine karşın ısrar edince, doktor en fazla on dakika görüşmelerine izin verdi.

Odanın camlı kapısı, önüne dikildiği anda açılınca, içerideki soğuk hava birden yüzüne vurdu Başkomiserin. Feride ve Selim, doktor sadece bir kişinin girmesine izin verdiği için, dışarıda bekliyorlardı.

Haluk’un yattığı yataktan başka beş yatak daha vardı odada. Hepsi birbirinden tarumar biçimde yataklarında yatan hastalar için, bu yoğun bakım dedikleri yerin, tedaviden çok bir eziyet olduğunu düşündü Başkomiser.

Usulca Haluk’un yanına geldi. Gözleri kapalı, başı sarılı yatan adamın her yanında kablolar, hortumlar vardı. Gencecik bir delikanlıydı. Kendi oğullarından bile daha gençti besbelli. “Haluk Ercümet?” diye sorar bir tonla seslendi adama. Gözlerini hemen araladı genç. Onu yormamak adına, o sormadan kim olduğunu söyledi Başkomiser.

“Demek geldiniz Başkomiser,” derken sesi çatlak, ince ve güçsüz çıkmıştı. “Buldunuz demek o şerefsizin leşini,” dedi aynı güçsüz sesle.

“Sadık Efeli’yi vurduğunu itiraf mı ediyorsun delikanlı?”dedi Başkomiser.

“Onu ben öldürdüm! Bunu nasıl yapabildim? Bilmiyorum. Ama Gülcan’a yaptıklarını öğrendiğimde, başka yolumun olmadığını düşündüm. Pişman mıyım? Değilim. Gülcan’ın intikamını yüz kere de dirilse yine alırdım o şerefsizden. “

Haluk’u dinlerken Gülcan’ın ve bu gencecik delikanlının hayatlarını mahveden Sadık’a bir kez daha kinlendi Başkomiser.

“Çok seviyorduk biz birbirimizi. Gülcan’ın okulu bitince evlenecektik. Sonra bir şeyler oldu Gülcan’a. Gülmez oldu, konuşmaz oldu son aylarda. Elini her tutuşumda kızgın demire dokunmuşcasına geri çekerdi. Önceleri artık beni istemiyor, diye düşündüm. Ona bunu sorduğumda beni çok sevdiğini ve bunu asla unutmamamı söylemişti. “

“Sonra intihar ettiğini duydum. Yer gök birbirine karıştı sanki. Benim sevdiğim ölmüş olamazdı. Ayaklarım beni doğruca Gülcan’ın evine sürükledi. Bir sürü insan dualar ediyordu Gülcan için. “

“Kalabalıktan istifade edip gizlice Gülcan’ın odasına süzüldüm.  Kitapları, defterleri, eşyaları, kokusu, herşey oradaydı ama Gülcan artık yoktu. Niye yapardı bunu? Anlayamıyordum. Hatıra defteri geldi aklıma sonra. Ben almıştım ona o defteri. ‘En mutlu anlarımızı yazacağım bu deftere,’ demişti. Kitaplığında duran defteri alıp okumaya başladım. Gözyaşları içinde okudum. Son sayfalara geldiğimde öğrendim, Gülcan’ı hayattan koparan gerçeği. Bir süre kalakaldım. Ne yapacağımı bilemedim. Defteri yerine bırakıp sessizce ayrıldım oradan.”

“Bütün gece düşündüm, bu işi ben sonlandırmalıydım. Bir şeyi daha öğrendim ki, bu şehirde bir gün içinde istediği silahı bulabiliyormuş insan.”

Sustu. Gözünden akan yaşı elinin tersiyle sildi.

“Tamam evlat, yorma kendini. Bu kadarını bilmek bana yeter,” diyen Başkomisere eliyle işaret etti Haluk. Daha anlatacakları bitmemişti anlaşılan.

“O sabaha kadar, o adamın izini sürdüm. Nerede oturduğunu öğrendim. Kapısına dayandım. Kapıyı hiç tereddütsüz açtı bana. “Kimsin sen?” bile diyemedi. Sanki beklediği biriymişim gibi, arkasını döndü ve sallanarak yürümeye başladı. Bana doğru döndüğünde yüzündeki hali anlayamadım önce. Ona silah doğrulttuğum için şaşkın bile değildi. Acı çekiyor gibi yüzünü buruşturmuştu sadece. Ucuna susturucu taktığım silahımı ateşledim. Olduğu yere yığılıverdi.”

“Bütün odaları dolaştım sonra. Niyetim, Gülcan’a ait bir iz varsa yok etmekti. Yoktu. Bu adamın pisliğini ispat edecek hiç bir iz yoktu evde. Kapıyı çekip çıktım sonra. Kalbimin sesi kulaklarımda arabama koştum. Sanki başka bir diyardaydım. Arabayı nasıl çalıştırdım, nasıl sürdüm? Bilmiyorum. Yolun sonundaki kavşakta, kulakları delen bir korna sesiyle kendime geldim ve anında yok oldu bütün görüntü.”

Başkomiser dışarı çıktığında kendisini bekleyen Feride ve Selim’e, “Haluk vurmuş,” diyebildi ancak.

***

Başkomiser, Haluk ile görüşürken, Adli Tabip bir kez daha aramış, Feride’ye mutlaka yüz yüze görüşmek isteğini yinelemişti. Kemal’in görev yaptığı tıp fakültesi hastanesine geldiklerinde saat akşamın altısı olmuştu. Yoğun ve yorucu bir gündü. Selim bir ara bugünün hiç bitmeyeceğini düşündü. Polisliğe yeni başlamışsa da, bu elbette ki ilk cinayet soruşturması değildi ama en yorucusu olduğu kesindi.

Adli Tabip, Başkomiser ve ekibini karşısında görünce heyecanla kalktı oturduğu koltuktan. Onları buyur edip, oturmaları için yer gösterdi. Kendisi de bir köşeye iliştikten sonra konuşmaya başladı.

“Başkomiserim, daha önce Feride Komiserimle konuşmuştuk. Size söylemiştir sanırım. İlk izlenimlerim sonucu, Sadık Efeli’nin ölüm sebebinin kalp krizi olduğuna kanaat getirmiştim. Ama kafamda çeşitli şüpheler de yok değildi. Bu yüzden kan, safra ve midesinden alınan örnekleri de görmek istedim.”

“Anlamıyorum Kemal Bey, ölüm sebebi kalp krizi olmayabilir mi?” dedi Başkomiser. Bu günün bitmesini diliyordu artık.

“Evet, ölüm sebebi kalp krizi ama kalp krizini tetikleyen başka bir şey var. Kalp krizinden ölmeseydi bile, sonuçta bu adam yine de ölecekti. Çünkü zehirlenmişti. Kanında ve lavabosundan alınan safra kalıntılarında yüksek miktarda Risin zehirine rastladık,” diyen doktorun sözünü Selim kesti.

“Risin zehiri mi? O da nedir?”

“Bu, hintyağı bitkisinin tohumlarından elde edilen, çok güçlü, öldürücü bir zehirdir. Sadece birkaç gramı bile bir insanı yirmi dört saat içinde öldürebilir. Belirtileri önce gıda zehirlenmesine benzer. Yani nefes darlığı, mide bulantısı, kusma gibi. Saatler ilerledikçe akciğerde ödem, karaciğerin, dalağın ve böbreğin iflas etmesi, solunum yetmezliğine bağlı kalp krizi sonucunda kişi ölür,” diye yanıtladı Selim’in sorusunu Adli Tabip.

Feride, Risin zehirini daha önce bir yerlerde duyduğunu hatırladı; “Bu bahsettiğiniz zehir, hani şu filmlere, dizilere, romanlara konu olan, ajanların kullandığının rivayet edildiği zehir değil mi? Üstelik otopside ortaya çıkmadığı bile söylenir,” dedi.

Başıyla onaylarken aynı zamanda da tebessüm etti doktor. “Evet Komiserim, o rivayetlerdeki zehir Risin zehiridir. Ama hiç de sanıldığı gibi tespit edilemeyen bir zehir değildir. Günümüzde artık labaratuar ortamında yapılacak ufak bir araştırma sonucu, bir kaç gün içinde tespit edilebilir.”

Başkomiser Ahmet’in başı dönüyordu artık. Zehir de nereden çıkmıştı. Ya hu, bu dosyayı az evvel, Haluk’un hastane odasında kapatmamışlar mıydı?

“Yani tam olarak ne zaman zehirlenmiş olabilir?” diye sordu yine de , başının dönmesine rağmen.

“Bir ya da en fazla iki gün önce. Bu bir iki günde ölüme götüren tüm belirtileri acı çekerek, kıvranarak yaşamış olmalı,” diye cevap verdi Tabip.

Sadık’ın acı çekerek öldüğünü öğrenmek, doğrusu o kadar da üzmemişti Başkomiseri. İlahi adalet dedikleri bu olsa gerekti. Bu durumda birileri sadece Gülcan’ın değil, profesörün tüm kurbanlarının intikamını almış oluyordu.

Bir sonraki soru Selim’den geldi, “İyi de doktor bey, bu zehir öyle aktarlarda falan satılmıyordur herhalde. Risin zehirini nereden bulmuş olabilirler?”

“Elbette aktarlardan zehirin kendisini bulamazsınız ama bu hintyağı bitkisi tohumu bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de kolay erişilebilen bir tohumdur. Risin zehiri yasa dışı yollardan bulunulabileceği gibi, bir kimyacı istediği anda bu tohumlardan zehir elde edebilir.”

Adli Tabip’in son cümlesiyle birbirlerine doğru bakan Başkomiser Ahmet ve Feride büyük ihtimalle aynı şeyi düşünüyorlardı. Bu dosyanın bu gece kapanacağı kesinleşmişti.

***

Başkomiser merkeze gelmeden önce Selim’i, asistan Figen Gülpınar’ı ve nişanlısını bulup getirmesi için görevlendirdi. O gün Figen nişanlısının bir ilaç firmasında kimya mühendisi olduğunu söylediğinde, sesinde sadece on gün içinde evlenecek bir genç kızın heyecanı vardı. Nasıl da soğuk kanlılıkla saklayabilmişti cinayetini?

Sorgu odasındaki sandalyede oturan Figen’in bakışlarındaki donukluk, içini ürpertti Başkomiserin. Bu tepkisiz haliyle ne anlatmak istiyordu? Cinayetini inkar mı edecekti? Yoksa bu başı dik tavrıyla, nasıl usta bir katil olduğunu mu kanıtlamış oluyordu? Bu düşüncelerle, gözlerini bile kırpmadan bir süre daha seyretti Figen’i.

İlk konuşan Figen oldu; “Hadi Başkomiser, sormayacak mısın?”

“Neyi?” dedi Başkomiser.

Figen gülümsedi. Başkomiserin, neyin ne olduğunu bildiğinin farkındaydı. Yorulmuştu artık. Bu yük omuzlarına fazla gelmişti. Bir süre hayal dünyasına girip, nişanlısıyla mutlu bir evlilik yapıp, tüm olanları unutacağına inanmıştı. Ama bu yük, gün geçtikçe taşıyamayacağı bir hal almıştı.

“O şerefsizi ben zehirledim Başkomiser. Beni buraya bunu duymak için çağırdığınızı biliyorum,” dediğinde, sorgu odasının soğuk duvarına sırtını dayamış onları seyreden Feride’ye baktı.

Figen’in gözlerinde akmaya hazırlanan yaşlar birikti. Sanki akmasını önlemek ister gibi, iki elinin tersiyle alelacele sildi gözyaşlarını.

“Şimdi beni dinleyeceksiniz. Sonuna kadar dinledikten sonra, bana hak vermenizi falan beklemeyeceğim. Siz adalet insanlarısınız. Suçluları yakalarsınız. Ben sizin gözünüzde suçluyum. Beni anlamanızı istemeyeceğim sizden, beni dinlemenizi isteyeceğim sadece.”

Başkomiser Ahmet duyduklarını sindirmeye çalışırken, duyacaklarını da tahmin edebiliyordu. Sırtını yasladığı sandalyeden hiç kımıldamadan sonuna kadar dinledi Figen’in anlattıklarını. Ne yazık ki duydukları, tahmin ettiklerinin çok üzerindeydi. Üstelik elinden ne Figen için, ne de onun gibi binlerce genç kız için, hiçbir şey gelmiyordu.

Sadık  bir baba gibi yaklaştığı Figen’i, tehtidlerle korkutarak,zavallı kıza defalarca tecavüz etmişti. Yaşadıklarını hiç kimseye anlatamayan genç kızın hayatının son beş yılı bu şerefsize boyun eğerek geçmişti. Önceleri başına gelenlere korkusundan sustuysa da, sonraları artık susmasının tek sebebi Sadık sayesinde elde ettiği başarı ve itibardı. Ama bunun böyle sürüp gitmeyeceğini biliyor ve bunun için bir şeyler yapmak istiyordu ve nihayet, nişanlısının kimya labaratuvarından gizlice aldığı zehirle Sadık’ı zehirlemişti.

Figen’i sessizce dinlerken, bir insanın katil olmasının sebebinin, onun cezasını ne kadar hafifletebileceğini düşünüyordu Feride. Sebep ne olursa olsun bir insanı öldürmek suçtu. Bu suçu işlerken gözünü bile kırpmayan Figen’in yaşadıkları ona insan öldürme hakkını vermiyordu. Peki, Figen bu adamı öldürmek yerine adaletten yardım isteseydi, olmaz mıydı? Ülkede binlerce genç kız adalet önünde,  tecavüze uğradıkları için neredeyse suçlanacak hale gelmişken, bu fikir de kesin çözüm gibi görünmedi Feride’ye. Belki de tek çözüm kanunların, tecavüze uğrayan insanları kayıtsız şartsız gözetecek, koruyacak, kollayacak şekilde yeniden oluşturulmasıydı. Yeniden oluşturulması gereken o kadar çok yasa vardı ki… Düşüncelerinden sıyrıldığında Figen’in gözlerindeki yaşları gördü. Hem ağlıyor, hem de anlatıyordu Figen.

“Bu pisliğin yaşamaya hakkı yoktu. Bu kadar insanın hayatını kararttıktan sonra yaşayamazdı. Bir cezası olmalıydı. Kuldan gelecek adaletten umudum yoktu. İlahi adaleti ise bekleyecek vaktim yoktu. “

“Ertesi gün siz geldiğinizde, Sadık’ın cesetini bulduğunuzu biliyordum. Beni şaşırtan, vurularak öldüğünü söylemeniz oldu. Ama Sadık gibi bir namussuza bir defa ölmek yakışmazdı, öyle değil mi?”

Son cümlesiyle arkasına yaslandı Figen. Artık konuşmuyor, hatta ağlamıyordu bile. Gözlerini masanın bir köşesine dikmiş öylece bakıyordu.

Başkomiser Ahmet Figen’in konuşması bitene kadar tek kelime etmemişti. Onun da istediği gibi sadece dinlemişti. Yapacak da çok fazla bir şey yoktu zaten. Figen kanunların yapamadığını yapmış, kanunsuzca da olsa, tecavüzcüsüne cezasını kendisi vermişti.

Başkomiser başını kaldırıp, sorgu odasının kapısının yanında dikilen Polis Memuru Selim’e işaret etti. Selim elindeki kelepçeyi Figen’in bileklerine geçirirken, hiç tepki vermedi genç kız.

Kapıdan çıkarken arkasını dönüp bir kez daha baktı Başkomisere ve, “İlahi Adalet sadece Tanrı’dan gelmez Başkomiser,” dedi.

Yorum Bırakın:

yorum

Yeşim Yörük

Yeşim Yörük

Önceki Yazı
  • Dedektif Dergi 12. Sayı
  • Hikaye
  • Tefrika

Tefrika: Dipsiz Kuyu | 2

  • Orçun Yenilmez
  • 31 Ocak 2019
Oku
Sıradaki Yazı
hikaye cem aydemir çeşmede esrarengiz bir gece dedektif dergi
  • Dedektif Dergi 13. Sayı
  • Hikaye

Hikaye: Çeşme’de Esrarengiz Bir Gece

  • Cem Aydemir
  • 4 Nisan 2019
Oku
Mutlaka Oku
kaçış hikayeleri
Oku
  • Dedektif Dergi 27. Sayı
  • Hikaye

Tilda ve Diğerleri: Bangkok’ta Kalmak İsteyeceğiniz Son Yer: Bangkok Hilton | 27

  • Tuğba Turan
  • 17 Ekim 2020
Oku
  • Dedektif Dergi 27. Sayı
  • Hikaye

Beni Güzel Hatırla | 1

  • Derin Gezmiş
  • 17 Ekim 2020
Oku
  • Dedektif Dergi 27. Sayı
  • Hikaye

Niyazi

  • Yeşim Yörük
  • 17 Ekim 2020
Oku
  • Dedektif Dergi 27. Sayı
  • Hikaye

Taş, Kağıt, Makas!

  • Gamze Yayık
  • 16 Ekim 2020
Oku
  • Dedektif Dergi 27. Sayı
  • Hikaye

İnsta’ndan Öptüm Seni

  • Güneş Barguş
  • 16 Ekim 2020
Oku
  • Dedektif Dergi 27. Sayı
  • Hikaye

Yeşil Kapılı Ev | 1

  • Esra Gürel Şen
  • 16 Ekim 2020
Oku
  • Dedektif Dergi 27. Sayı
  • Hikaye

Ne Bileyim Ben

  • Deniz Öztürk
  • 16 Ekim 2020
Oku
  • Dedektif Dergi 27. Sayı
  • Hikaye

3 Aylık Ceza

  • Yasin Yıldız
  • 16 Ekim 2020
Dedektif yeniden yayına başlayınca haber almak için lütfen aşağıdaki formu doldurun:
Dedektif | Polisiye Dergi
  • Bize Ulaşın
  • Dedektif’te Yazar Olmak
  • Sık Sorulan Sorular:
  • Hakkımızda
Polisiye Dergi Dedektif’in yayınlandığı dedektifdergi.com sitesinin ve yazarlarının hakları 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda belirtilen hükümlerle korunmaktadır. Dedektif’de yer alan içerikler kopyalanamaz, değiştirilemez ve diğer dijital alanlarda (web sitesi, blog, vb.) yayınlanamaz. Dedektif’de yer alan öykü ve makalelere link verilerek atıf yapılabilir, içerikler kaynak olarak gösterilebilir.Alıntı yapmak için, izin almak, yazarın adını belirtmek ve yazının yayınlandığı bu sitedeki sayfaya link vermek, hem yasal hem de etik açıdan zorunludur. Alıntılarda kesinlikle değişiklik yapılamaz.

Aradığınızı yazıp enter'a basın. Bakalım sitede var mı.