Eğitimci yazarlar camiasına yeni katılan bir isim Onur Dikenova. Herdem Polisiye’den okura sunulan İşaret, 2023 yılının ilk polisiye romanlarından biris ve Onur Dikenova’nın da ilk kitabı.
İşaret, bir ilk roman olsa da Dedektif Dergi okurları için Onur Dikenova bildik bir isim. Yazarın polisiye öyküleri dergimizin sayfalarında çoktandır okurlarla buluşuyor ve bu başarılı hikayeler oldukça yoğun bir ilgi görüyorlar.
Yeni olay yerimiz bir çocuk parkı.
Polisiye yazarı hikayesini anlatmaya başlamışsa birileri ya ölmüştür ya da ölmek üzeredir. Sırtından bıçaklanmış bir adam yatıyor parkın orta yerinde. Ekibimiz sabahın erken saatlerinde görev başında. Yürüyüş yapan üç kadın bulmuşlar cesedi. Maktul mahallede kasapmış.
Ekibimiz rutin araştırma ve soruşturma sürecine koyuluyor ve kısa sürede olayların karmaşık bir hal aldığını görüyor. İlk eşi, on sene önce geride on yaşında bir evlat bırakarak intihar etmiş olan maktul kasap Mennan’ın ikinci eşine şiddet uygulamaktan daha başka suçlara da bulaştığını öğreniyor polisler. İşin içine uyuşturucu mafyası, Narkotik Şube de girince, kovalamacalar, çatışmalar, gece operasyonları ile hareketli bir hikâye sunuluyor okura. Ve adım adım yürütülen zorlu araştırmalar sonucu ortaya çıkartılan katilin kimliğiyle okura ters köşe yapmayı ihmal etmiyor Onur Dikenova.
‘Karakterler o kadar inandırıcı ki yaşanmış bir olayın içine çekilmiş gibi oluyorsunuz. Polisiye roman türünde yeni bir yazar doğuyor,’ demiş Mario Levi.
Karakterlerin inandırıcılığı ya da doğallığı konusunda ben de usta yazar Mario Levi’ye katılıyorum. Cinayet polislerinin hastalıklı ruhlarını, sorunlu aile hayatlarını okuduk yıllarca. Onur Dikenova bu sağlıksız gidişata dur demek istemiş olacak. Başkomiserimizin evde yemek yapan, kapıyı açan ‘hoş geldin,’ diyen bir eşi, okulda kavga eden, mahcup olmayı bilen başını önüne eğip özür dileyen çocukları var. Gergin anlarda sergilediği ağır ve uzlaşmacı tavırlarıyla olgun bir karaktere sahip olduğu anlaşılan kahramanımızın ekibi de inandırıcı kişiliklerden oluşuyor. Başkomiserine ‘baba,’ diyen fiyakalı Komiser Kudret büronun gözdesi olsa da ekibe yeni katılan genç polis de ilk andan itibaren ben buradayım diyor.
Bir de Çiçek kızımız var. Çok çalışıyor. Yakışıklı Kudret’e yanakları kızararak bakıyor, azıcık da laf mı taşıyor ne?
İşaret’in temiz ve akıcı dili, duraklamayan aksiyonu keyifli bir okuma vaat ediyor okura. Ve fonda Mahzuni çalıyor.
‘Adam olamadın Zevzek. Beni bilemedin Zevzek.’
Şimdilerde, İşaret’in devam kitabı olan Şikâyet için hazırlanan Onur Dikenova okurlara şu soruyu soruyor. ‘Hangimiz bir işaret için beklemedik ki bu hayatta? Kimimiz hayallerimize ulaşmak kimimiz iyi bir insan olabilmek için?’
Samimi itirafım, bu soruyu çok düşündüm. İşareti bilemedim ama hayallerimize ulaşmak için de iyi bir insan olabilmek için de en önemli faktör yine insandır bence. Yaşadığımız toplum, konuştuğumuz insanlar, içinde bulunduğumuz ortam yönlendirir hayallerimizi de kişiliğimizi de.
Ben insana güvenmem. Onur Dikenova’nın ikinci kitabını Şikayet’i beklerken fonda Mahzuni kalsın.
Bizim sürümüz kurtsuz, koyunumuz yarasız olmaz.
Keyifli okumalar.