Kitap yorumları
22 yayın
Kitap yorumları ile ilgili polisiye dergimizde yayınlanmış olan tüm içeriğe bu sayfada ulaşabilirsiniz.
Beria Ve İnsanoğlunun Kötülükleri
Cenk Çalışır’ın Beria romanını okurken içiniz burkulacak, yüreğiniz yanacak, gözyaşlarınıza hakim olamayacaksınız. Daha ilk sayfalarda sizi dehşete düşüren satırlarda bir anda kendinizi zalim bir dünyanın tam ortasında bulacaksınız. Üstelik bu…
Oğullar ve Renci̇de Ruhlar
Polisiye romanlarda ana kahraman üç aşağı beş yukarı bellidir. Ya bir polistir o ya bir özel dedektif ya da amatör dedektif. Seçenekler kısıtlı olsa da suç romanı yazarlarının sıra dışı,…
Necati Göksel’in kafam bozuk romanı üzerine
Necati Göksel’in Kafam Bozuk isimli romanı, yazarın yedinci kitabı olarak, Eylül 2018’de okuyucu ile buluştu. Polisiye edebiyatının çok yönlü kalemi Necati Göksel, eserlerinde kullandığı sade ve samimi dilin yanı sıra,…
Enfes Bir İlk Roman: Büyük Uyku – Raymond Chandler
Büyük Uyku, Raymond Chandler’ın ilk romanıydı. Okurken bilmediğim bu gerçek beni sonradan epey şaşırttı, zira bir ilk romanda bulunabilecek hiçbir amatörlük yer almıyordu içinde. Ayrıca Chandler son derece özgün bir…
Poli̇si̇ye ki̇tap: sen ölürsün ben yaşarım – Celi̇l Oker
Celil Oker, ülkemizdeki sert polisiye türünün başta gelen yazarlarından biri. Kahramanı özel dedektif Remzi Ünal’ın maceralarını anlatan seri romanları, 1930’larda Amerika’da ortaya çıkan hard-boiled polisiyenin adeta günümüzdeki devamı niteliğinde. Gerek…
Kanlakarışık
Geçen yıl ilk kez bir araya gelen polisiye yazarlarımızın kurduğu Türkiye Polisiye Yazarları Birliği (POYABİR) bir hikaye kitabı hazırlamış. Adı KANLAKARIŞIK. Çınar Yayınları tarafından 2018 yılının Nisan ayında basılan kitapta…
Yan Evin Sırrı – Shari Lapena
Rahmetli babaannem ben küçükken ona derdini anlatmaya gelen arkadaşlarına her zaman bir çare bulmak için çok çaba harcardı ve sır saklamayı çok iyi bilirdi. Bazen rutin işlerinden geri kalırdı, ona…
Ahmet Ümi̇t kırlangıç çığlığı konusu: bi̇r kırlangıçın çığlığı
‘’Vicdanını yitirmiş bir dünyadan başka nedir ki cehennem’’ Böyle başlıyor Ahmet Ümit’in son romanı. Kırlangıç Çığlığı. Bir Başkomiser Nevzat polisiyesi. Önceki tarihi romanlarının aksine, bu defa güncel olaylar üzerine kurgulanmış…
Bir Gizem Efsanesi: Harlan Coben
Polisiyenin en güçlü kalelerinden biri de gizemdir. Belirsizlikler sırlar ve karanlık oyunlar oluşturur gizemi. Bir polisiyenin ilk olmazsa olmazı suç ise ikincisi gizemdir. Bazı yazarlar oyununu buradan başlatır, size bir…
Maksude Hanım’in sırrı – Feneryolu cinayetleri
Maksude Hanım ile bu yaz tanıştım. Kendisi, Feneryolu Cinayetleri adlı romanda, yıllarca gizlediği bir sırrı ihtiyarladığında açıklamaya karar vererek müthiş bir hikâyenin başlamasına sebep olan, eski İstanbul hanımefendisi bir karakter.…
Ercan Akbay’dan akılçelen
Ercan Akbay’ın Oğlak Yayınları tarafından 2015 yılında yayımlanan Nadia Groza Dosyası’nı ve 2016’da yine aynı yayınevi tarafından ilk basımı yapılan Akılçelen’i bu yıl içinde okudum. Ercan Akbay’ın Tilki Tilki Saat…
Philip Kerr İle Berlin Noir’e Tarihi Yolculuk
Tarihi romanlar geçmişe yolculuktur. Eski zamanlarda hayatı yeniden yaşatmak gibi. Geçmiş zaman dilimlerinin çoğu acı ile doludur, hem de son raddesine kadar. Bu yolculuk aynı zamanda acıya da yolculuktur. Çünkü…
Acımasız Katil Henry Hayden
Kitap Eleştirisi/Gerçek ve Diğer Yalanlar/ Kırmızı Kedi Yayınları 2016’nın sonlarında yayımladı Gerçek ve Diğer Yalanlar romanını. Ön kapağında yer alan “Acımasız Katil” sloganını romanı okuduktan hemen sonra fark etmiştim ve…
Kusursuz Polisiye Yoktur
Kitap Eleştirisi/ Uzunyuva’da Uyanış/ Temmuz 2010’da Milas jandarmasının yaptığı bir operasyonla defineciler tarafından kaçak kazı yapıldığı ortaya çıkarılan Milas ilçe merkezinin sit alanındaki Uzunyuva Anıt Mezarı’nda bulunan lahit, arkeologlarca ‘’Yüzyılın…
İyi Polisiye, Michael Connelly
Polisiye Edebiyatın en önemli kollarından biri de ülke polisiyeleridir. Bunu Avrupa Amerika İskandinav polisiyeleri olarak detaylandırabiliriz. Ben hep Avrupa Polisiyelerine yakın olmuşumdur. İskandinav polisiyeleri herkese hitap etmese de bu işin…
Kitap yorumları: Günay Gafur’dan Kahin
‘’Bonitas non est pessimis esse meliorem. Nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit.’’ (1) Tüm dedektif dergi okurlarına Merhaba. Umarım herkesin keyfi yerindedir. Ve artık üçüncü sayımıza ulaştığımıza göre benim …
Kitap yorumları: Gencoy Sümer’den Feneryolu Cinayetleri
Efendim herkeslere kocaman, sıcacık ve güneşli Merhabalar olsun. Şimdi güneşli bir Merhaba dedim ama konumuz cinayet olunca, e işler biraz değişiyor tabii. Polisiye roman okuru için en güneşli an ise…
Esra Türkekul’un Kadın Dedektifi
Çok sevgili Dedektif Dergi okurlarına merhaba. Ernest Mandel demiş ki, kadınların en başarılı olduğu edebi tür polisiye romandır. Polisiye okumaya beni ilk sevdiren yazar da Agatha Christie’dir mesela. Eh, biraz…
Jean-christophe granqe | lontano
Granqe, Lontano ile yine karanlık bir Labirente giriyor. Üstelik bu sefer daha ürkütücü. Polisiye, edebiyatın en kadim en gizemli türü.. sanırım bunun sebebi İnsanlık ile yaşıt olması… Habil ve Kabil’den…
Erdoğan Eyrik | Cinayetin Peşinde Sır Perdesi – Doruk Ateş | Mabet
Aniden sesi kesildi. Tüm çabasına rağmen birşey konuşmasına engel oluyordu. Tekrar yutkunmaya çalıştı fakat başaramadı. Afallamıştı ve nefes alamıyordu. Boğazında hissettiği soğukluğun ne olduğunu anlamak için elini boynuna götürdü. Can…
Katilin Şahidi | Algan Sezgintüredi
Katilin Şahidi, Algan Sezgintüredi’nin aynı seriden çıkan beş romanından üçüncüsü. 2014 yılında, April yayıncılık tarafından yayınlanmış, 194 sayfa. Olay, bir yılbaşı gecesinde başlıyor ve bitiyor. Romanın anlatıcısı ve baş kahramanı,…