Kitabın adı: Sahte Sultan
Türü: Rahat Polisiye
Yayınevi: Remzi Kitabevi
Yayımlandığı Yıl: 2021
Sayfa Sayısı:328
İstanbul Resim Sanatı Müzesi’nin en ünlü on iki tablosu Londra Resim Müzesi’nde sergilenmek için hazırlanırken, koleksiyonun en değerli parçası olan Sultan tablosunun sahte olduğu ortaya çıkar. Sergi iptal edilir, iki ülke heyetleri arsında ‘çok gizli’ görüşmeler yapılır. Olay polise ve basına yansır.
Eski müsteşar Mahfi Eğilmez’in 22. kitabı Sahte Sultan, Remzi Kitabevi etiketi ile 2021 sonlarında okuyucuyla buluştu. Ekonomist olan yazarın ikinci polisiye romanı Sahte Sultan, ilk polisiye kurgusu İnferis’in devam kitabı olmasa da ana kahramanlarımız tanıdık yüzler.
İnferis romanında bir mali yolsuzluğu soruşturan Murat; yeni macerada maliye müfettişliği görevinden istifa etmiş, bir süre üniversite kürsüsünde ders vermiş, orada da artık kendi öğrencilik yıllarından hatırladığı özgür havanın kalmadığını görünce istifa etmiş biri olarak çıkıyor karşımıza.
Hayatına yeni bir yol çizme amacıyla sevgilisi Rüya’yı ziyaret için İstanbul’a geldiğinde, bir süredir ülkenin gündemine oturmuş olan Sahte Sultan tablosu olayını araştırırken buluyor kendisini.
Bütün bu araştırma süreci boyunca, Sherlok Holmes’ün şu sözleri hep hatırındadır: “Yeteri kadar veriye sahip olmadan bir teori kurmak büyük bir hatadır. Bunu yapan kişi, teorisini gerçeklere uydurmak yerine, gerçeği eğip bükerek teorisine uydurur.”
Mali Müşavirliğinin ilk yıllarında birlikte çalıştığı bakanlıktaki üstadının, arşiv araştırmasının önemi konusundaki nasihatini ilke edinerek araştırmaya başlar.
Tablo müzeden nasıl çıkartıldı? Sahte tabloyu kim yaptı? Sultan tablosunun aslı şimdi nerede?
Bunun gibi onlarca soruya cevap arayan Murat, kopyacı ressamı bulur, edindiği bilgileri polisle paylaşır, lakin kısa süre sonra kopyacı ressam evinde asılmış halde bulunur.
Bu ölümün bir intihar mı yoksa cinayet mi olduğu araştırılırken, müze müdürü ve sorumlu restoretörün de bir yıl önce şüpheli şekilde öldüğü ortaya çıkar.
Cinayet mi var?
‘Dünya yıkılacak olsa bile adalet yerini bulmalıdır,’ sözünü Sahte Sultan kitabının kapağına taşıyan Mahfi Eğilmez, romanında yine yürekli polislere, cesur savcılara ve gözü kara gazetecilere yer vererek, olanı değil, olması gerekeni yazmış.
Bizde daha çok Batı tarzında polisiye yazıldığını, oysa Türkiye’nin kendi başına büyük bir polisiye olay olduğunu söyleyen Mahfi Eğilmez, mali ve siyasi suçları konu alarak da keyifli polisiye roman yazılabileceğini kanıtlıyor. Akıcı, sürükleyici, yalın bir anlatımı olan yazar, rahat polisiye (cozy mystery) tarzına örnek sayılabilecek iyi bir polisiye roman sunuyor okuyucuya.
Sahte Sultan; küfür, kan, taciz, vahşet sevmeyen, buna karşılık katil kim sorusunun cevabından dan çok, olayların akışını, verilen bilgileri, yapılan değerlendirmeleri seven okurlar için ideal bir roman.
Mahfi Eğilmez, Sahte Sultan romanında soyut zamanlı bir Türkiye kaleme almış olsa da günümüze dair çok önemli notları geleceğe taşıyacak bir kurgusal dünya yaratmayı başarmış.
Remzi Kitabevi kalitesiyle okurlarıyla buluşan ikinci baskı kitabımda bir tek kelime hatası fark ettim. Kalem usta olunca göze batıyor. Umarım üçüncü baskıda düzeltilir.
Keyifli okumalar.