Bu sayımızda Ankara’nın köklü sahaflarından, Tunalı Hilmi Caddesi’ndeki Devr-i Alem Sahaf’ın sahibi Ayhan Ataman’la sahaflık, kitapseverlik ve elbette biraz da polisiye edebiyat üzerine bir söyleşi yaptık. Kendilerine bu keyifli sohbet için çok teşekkür ediyoruz.
Bize kendinizden bahseder misiniz? Ne kadar zamandır bu işi yapıyorsunuz? Sahaflık hikâyeniz nasıl başladı?
Sahaflık hem zor hem de keyifli bir meslek. 2002 yılında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan emekli olduktan sonra, kitaplara olan düşkünlüğüm ve merakımın da etkisiyle bir sahaf dükkânı açmayı düşündüm ve aynı bankadan emekli olan arkadaşım Mehmet Akgül’le Kuğulu Pasajı’nda bir dükkân açtık. O antika, ben ikinci el kitap satıyorduk. Bir iki sene sonra Mehmet benden ayrılarak kendi başına çalışmaya başladı. Ben de küçük oğlum Evrim’le birlikte kitap alım-satımına devam ettim. Yaklaşık üçüncü yılımızda, yeni yayınlanan çizgi romanları da getirterek, özellikle çizgi roman açısından faaliyet alanımızı genişlettik. Salgın döneminde dükkânı zorunlu olarak Evrim’e devrettim.
Kitabevinizde kaç kitap var? Bunları ne kadar zamanda, nasıl topladınız?
Kitabevini açarken ağırlıklı olarak çizgi roman, polisiye, bilim-kurgu, fantastik yani kurgu kitaplara ağırlık verdik. Daha önce de belirttiğim üzere kitabevimizde hem yeni, hem de ikinci el kitaplar satılmaktadır ve çizgi roman alanında halen Ankara’nın en eski kitapçısıyız.
Kitabevindeki kitap sayısını tam olarak saptamak zor ancak depomuzdakileri de dahil edersek, yüz-yüz elli bin civarında olduğunu tahmin ediyorum. Dükkânı açarken ilk kitapları kendi kütüphanemden ayırdıklarımla sağlamıştım. Daha sonraları yeni yayınları büyük ölçüde yayınevlerinden, ikinci el kitapları ise değişik kaynaklardan topladık ve toplamaya devam ediyoruz.
Günümüzde sahaflara yönelik ilgi nasıl? Son yıllarda kitapların internet üzerinden satışı giderek yaygınlık kazanıyor. Bu durumdan etkileniyor musunuz? Dijitalleşmenin artmasıyla birlikte kitapçıdan ya da sahaftan kitap alma alışkanlığı ya da geleneksel kitapçılık bitecek mi sizce?
Günümüzde sahaflara yönelik ilgi devam ediyor. İnternet üzerinden yapılan satışların yaygınlık kazanması elbette satışları etkiliyor. Ancak okuyucular kitaplarını özellikle görerek, karıştırarak seçip almayı tercih ediyor. Özellikle ikinci el kitap satışlarında bizzat görerek almak bence de daha doğrudur. Aslında birinci el kitaplarda da durum hemen hemen aynı. Bu nedenlerle, sahaftan kitap alma alışkanlığının ya da geleneksel kitapçılığın, kitaplar basıldığı müddetçe daha uzun süre biteceğine inanmıyorum.
Kitabevinizde gerçekleştirdiğiniz etkinlikler var mı? Varsa bahseder misiniz?
Önceki yıllarda imza günleri düzenlerdik, kitap fuarlarına ve çizgi roman festivallerine (Ankara ve İstanbul) katılmak gibi etkinliklerimiz de vardı.
Müşteri profiliniz nasıl? Daha çok hangi türde kitaplar satılıyor?
Yediden yetmişe her yaştan müşterimiz var, yani müşteri profilimiz oldukça geniş. Yaş gruplarına göre satılan çizgi romanlar değişiyor. En genç müşterilerimiz daha çok Walt Disney, Cedric vb. çocuk karakterlerini okurken, on yaşından itibaren başta Mangalar olmak üzere Red Kit, Asteriks, DC ve Marvel kahramanlarını okuyorlar. 15-16 yaş üstü müşterilerimiz Marvel ve DC’leri tercih ediyor. Orta yaş ve üstü müşterilerimizin favori çizgi romanları ise grafik romanlar, Fumetti[1] ve Frankofon[2] çizgi romanlar.
Son yıllarda yerli polisiye kitaplarda nicelik bakımından bir artış söz konusu. Okurlarda polisiyeye yönelik bir ilgi gözlemliyor musunuz? Polisiye kitap satışlarınız ne durumda? Okurlar daha çok hangi polisiye yazarlarına ilgi duyuyor? Hangi tür polisiye kitaplar daha çok talep görüyor?
Çizgi roman dışında satılan kitaplarımızın önemli bir bölümü polisiye romanlar. Dükkanımızda polisiye romanların binlerce çeşidini bulabilirsiniz.
Son yıllarda yerli polisiye kitapların yayınında gerçekten de büyük bir artış bulunuyor. Çok sayıda yeni yazar ortaya çıkıyor. Burada 221B ve Dedektif Dergi gibi polisiye dergilerin de büyük bir katkısı olduğuna inanıyorum. Ayrıca müşteriler özellikle İskandinav polisiyelerini tercih ediyorlar. Doğal olarak diğer polisiye yazarlarının kitapları da çok satılmaktadır.
[1] İtalya kökenli çizgi romanlar.
[2] Fransız ve Belçikalı yayıncılar tarafından yayımlanan, dili Fransızca olan çizgi romanlar.