Yeni Sayı Çıktı!

En son hikaye, röportaj ve yazıları şimdi tıklayıp ücretsiz okuyabilirsiniz!

Yeni Sayı Çıktı!

En son hikaye, röportaj ve yazıları şimdi tıklayıp ücretsiz okuyabilirsiniz!

GERÇEKLERLE YOĞRULMUŞ GİZEMLİ BİR MACERA: TEKVİN

Diğer Yazılar

Tekvin, Yaratılış ya da Mihrap; bir ressamın tuvalinden çıkıp bir yazarın kaleminde nefes kesen bir kurguya dönüşüyor. Osman Hamdi Bey, “Tekvin” tablosuyla neyi anlatmak istedi? Arif Ergin, “Tekvin” romanıyla bu soruya cevap bulmaya çalışırken bizleri gerçek malzemelerle yoğrulmuş gizemli bir maceraya davet ediyor.

Osman Hamdi Bey’in 1901’de yaptığı tablo, İstanbul Çinili Köşk’te bulunuyor. İlk kez Berlin’de, ardından da Londra’da sergilenip her iki sergide de adı La Genese (Tekvin, Yaratılış) olarak geçiyor.

Yapıldığı günden bu yana birçok tartışmaya ev sahipliği yapan tabloda cami mihrabının önünde, rahle üzerinde oturan bir kadın resmediliyor. Kadının ayaklarının altında bulunan kitaplar Kur’an izlenimi uyandırırken başının açık olması ve göğüs dekoltesi bulunan bir elbise giymesi gibi detaylar eleştirilere neden oluyor. Tablodaki görüntüler gerçeği olduğu gibi mi yansıtıyor yoksa bu gerçeğin altında başka mânâlar mı gizli? “Yaratılış”taki sır ne? Romanda bu sırra ulaşılmaya çalışılıyor.

Çok defa el değiştiren tablo en son Demirbank’ın arşivlerinde yer alsa da bankanın tasfiyesi sırasında ortaya çıkmıyor. Günümüzde tablonun nerede olduğu ve akıbeti bilinmiyor. “Yoksa tabloda gerçekten de bir sır mı saklanıyor? Tablo neden kayıp?” Zaman zaman bu soruları düşünmeden edemiyorsunuz. Sayfalar ilerledikçe kurgu ile gerçek birbirine karışıyor. Unla kabartma tozunun karışımı gibi beraber essiz bir lezzete dönüşüyorlar.

Osman Hamdi Bey, bu tabloya neden “Yaratılış” adını verdi? Tabloda gizlenen ne? Tüm bu sorular kitap boyunca önümüze seriliyor.

Hakan Turan, Yahudi bir iş adamı olan Yakup Ruzly tarafından yetiştirilmiş genç bir girişimci olarak karşımıza çıkıyor.Yakup Ruzly’nin torunu Melek, bir gece Hakan’ı ziyarete geliyor. Dedesinin ölümü hakkında şüphelerinden bahsediyor ve ardından kayıplara karışıyor. Hakan, onun öldürülmüş olmasından endişeleniyor.

Attila Taşkent, Melek’in kocası. Altı aylık hamile karısının bir anda ortadan kaybolması üzerine polise gidiyor. Melek’in en son Hakan ile görüştüğü tespit ediliyor.

GERÇEKLERLE YOĞRULMUŞ GİZEMLİ BİR MACERA: TEKVİN 1
Osman Hamdi Bey’in Tekvin (Mihrap) adlı tablosu.

Melek, ortadan kaybolmadan önce dijital ortamda taratılmış bir defterin kopyasını Hakan’a gönderiyor. Bu Osman Hamdi Bey’in eskiz defteri olarak veriliyor. Hakan, defteri inceleyip Melek’in ne yapmaya çalıştığını öğrenmek için uğraşıyor. Kendini tek başına çözemeyeceği bir gizemin içinde buluyor. Sanat tarihi alanında uzman olan eski bir arkadaşı Derya’dan yardım istiyor. Asistanı Ahu da bu ekibe katılınca gizemi çözmeye çalışan üç kişilik macera kadromuz tamamlanıyor.

Hakan’ın karşısına karanlık güçler çıkıyor. Birileri Hakan’ı durdurmak için var gücüyle uğraşıyor. Döviz kuru yükseliyor, ülkede terör saldırıları başlıyor. İşler iyice arap saçına dönüyor. Hakan, Melek’in kaybolmasından sorumlu tutuluyor. Yakup Ruzly’i öldürmüş olmakla suçlanıyor.

Yakup Ruzly’i öldüren kim? Melek’e ne oldu? Tüm bu olanların Tekvin tablosu ile bağlantısı ne? Hakan tablodaki sırrı çözüp tüm bu sorulara cevap bulabilecek mi?

Romanın başkahramanı Hakan ile beraber kayıp tabloyu arıyor, gizemi çözmeye çalışıyorsunuz. İstanbul’un tarihini Beyoğlu sokaklarında ruhunuza çekiyor, Osman Hamdi Bey’in tabloları arasında geziniyorsunuz.

Kendinizi bir anda sanat tarihine bakarken bulabiliyor, Osman Hamdi Bey’i  araştırmaya koyulabiliyorsunuz. Zaman zaman Kur’an’dan ayetler, Tevrat’tan bölümler okumanız da elzem. Bazen “Bu da mı gerçekmiş!” tepkileri veriyor, kurgu ile gerçeğin ilmek ilmek iç içe geçtiğini, harmanlanıp adına roman dediğimiz bir sanat olarak size tekrar nasıl sunulduğuna tanıklık ediyorsunuz.

Şifreler, bilmeceler, gizemler, karanlık güçler, sırlar, sorular çözümü bekliyor.  

Doğan Kitap’tan çıkan Arif Ergin’in ilk kitabı “Tekvin” ilk baskısını 2018 yılında yapıyor. Ocak 2022’de 15. baskıya ulaşıyor, kitap bu kısa sürede okurun ilgisini çoktan çekmiş görünüyor.

Salt bir polisiye, salt bir macera değil aynı zamanda sanat, kültür, tarih kokan bir kitap; merak duygunuzu da macera tutkunuzu da besliyor. Yeni bir soluk, yeni bir macera arayanlara “Tekvin” ilaç gibi geliyor.

En Son Yazılar

EDİTÖRDEN

SUÇÜSTÜ

GECE YOLCUSU